Vår historia

Det började 2014...

KHMERS historia

Jag, Ingemar Persson, tillsammans med min sambo Dariya Hang, befann oss i Siem Reap, Kambodja 2014. Min sambos bror Keopiseth Hang hade en nära vän som ville visa oss sin pepparodling.

Vid det laget visste ingen av oss något om peppar eller odling av peppar, men nyfikenheten fick oss att besöka odlingen. På plats imponerades vi av pepparfarmen och bevattningsanläggningarna. I ett land där mycket fortfarande är väldigt primitivt hade han här en riktigt välplanerad och funktionell pepparodling.

Ägaren berättade för oss att de i Kambodja är mycket stolta över sin peppar där och att kambodjansk peppar av många anses vara den bästa pepparn i världen. Han beklagade att det mesta av Kambodjansk peppar säljs vidare till grannländer, även om dessa länder också odlar peppar, helt enkelt för att kambodjansk peppar anses ha en högre kvalitet.

Han förklarade också den höga kvaliteten på kambodjansk peppar, dels hade att göra med den mycket speciella bördiga röda jord som finns i vissa områden i Kambodja, dels på vilken typ av pepparplantor som används. En annan faktor är att de fortfarande använder traditionella jordbruksmetoder och därför inte använde varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.

År 2016 uppförde vi egna pepparodlingar och året efter registrerade vivarumärket Khmer i EUIPO som gäller inom hela EU