Pepparskolan

Lär dig om vår peppar & skillnanderna mellan olika pepparsorter

KHMERS Pepparskola

BESKRIVNING

KHMER Peppar är en Premiumpeppar från Kambodja.
Vår peppar är väldigt dryg och du behöver bara använda drygt 50% av vad du normalt använder när du lagar mat. Du får ändå känna den fantastiska smaken och som har en stark och delikat arom.

MILJÖVÄNLIG

Därför är den då också miljövänlig eftersom de långa transporterna bantas i och med att en mindre dosering behövs.

4 SORTERS PEPPAR I SAMMA BUSKE

Pepparn tillhör familjen Piper Nigrum består av Grönpeppar, Rödpeppar, Svartpeppar och Vitpeppar. Läs mer i vår Pepper school – Best Pepper

SVARTPEPPAR

Svartpeppar KHMER handplockas under perioden Maj-Juni i de 4 meter höga pepparbuskarna varefter den gröna pepparn torkas i 3-4 dagar i solen till härlig svartpeppar. Pepparns smak är intensivt kryddig och passar till de flesta rätter.

Gå gärna in på Arne Mattissons sida där du hittar fina recept och matbilder som får det att vattnas i munnen. Svartpepparsås – Arnes Mat – Recept – sås – pepparsås – svartpeppar (vinsider.se)

VITPEPPAR

Vitpeppar KHMER är fräsch och härlig krydda som passar bra till fisk och fågel gärna i kombination med den röda. Äkta Vitpeppar är kärnan av Rödpeppar alt. svartpeppar. Vi använder endast vatten för att ta fram kärnan vilket förklarar den fräscha smaken och aromen på Vitpeppar KHMER

RÖDPEPPAR

Rödpeppar KHMER tas under tiden Januari- Maj innan den avslutande skörden sker. I de 4 meter höga buskarna handplockas de mogna rödrosa bären som sedan torkas till Rödpeppar.
Smaken och Aromen är gudomlig. Den når inte samma styrka som Svartpepparns topp men kommer med en mycket angenäm smak som håller i sig länge. Rödpeppar KHMER passar till nästan all matlagning såsom kött, vilt, fläsk, kyckling, fisk, pasta, gratänger m.m.
Rödpeppar skall inte förväxlas med Rosépeppar som kommer från en helt annan växt.

GRÖNPEPPAR

Den färska Grönpepparn skördas mellan Januari- Mars. En fräsch härlig peppar med mjuka pepparkorn och stark smak. Grönpeppar KHMER Kampot kan med fördel användas i sås både som komplement till färdigsåser eller att man använder sig av recept från t.ex. Arnes mat.
Grönpepparsås – en riktig såsklassiker – Arnesmat – recept-sås-grönpeppar (vinsider.se)
Grönpeppar KHMER Kampot levereras konserverad med salt men kan även frysas in.

ARENG PEPPAR

Areng Peppar är en Premiumpeppar som odlas på ekologiskt vis från egna odlingar i Siem Reap eller Areng. Är fullt jämförbar i smak och arom med Kampotpeppar.
Arengpeppar odlas i den norra delen alt. Nordvästra delen av Kambodja. I Siem Reap har vi sedan många år egna odlingar och från dessa samt från EKO-bönder i vår närhet tar vi vår Arengpeppar.
Arengdistriktet skiljer sig från Kampot när det gäller klimatet. I Areng där det visserligen är höga dagstemperaturer medan det på morgonen kan det vara dagg i buskarna. I Siem Reap är marken bördig som i Areng men dygnstemperaturen är hög.

KAMPOT PEPPAR

Äkta Kampotpeppar är en Premiumpeppar med GI-status säljs bara via Kampotföreningen vars 27 medlemmar ensamt äger rätten att exportera och sälja den. Vårt Kambodjanska bolag Best Pepper Trading CO LTD (KH) är en av medlemmarna.
Var noga med att det Svart-röda märket syns på förpackningen. Att peppar kommer från Kampot betyder inte med garanti att den har GI-status.

I Kampot som ligger i Södra Kambodja är marken mer mager och skördarna ger inte lika mycket volym

KARAKTÄR

Till utseendet skiljer sig inte Svartpeppar, Vitpeppar och Grönpeppar från Areng- och Siem Reapområdet gentemot Kampotodlad peppar. Däremot är Rödpepparn som odlas i Siem Reapområdet nästan svart och har glansig yta medans Röd kampotpeppar har torr yta och är rostbrun/orange till färgen.
Smakskillnaden mellan de olika distriktens peppar är inte så stor. Kampot har GI-status och ger mindre skördar vilket höjer priset gentemot Siem Reap och Arengs peppar.