Vår Historia

ALLT STARTADE ÅR 2014

Jag Ingemar Persson, min sambo Dariya Hang och min gode vän Jörgen Carlsson, befann oss i Siem Reap, Kambodja 2014. Dariyas bror Keopiseth Hang hade en nära vän som ville visa oss sin pepparodling.

Vid den tiden visste ingen av oss något om peppar eller odling av peppar, men nyfikenhet fick oss att besöka hans odling. På plats blev vi imponerade av de välplanerade pepparfarm- och bevattningsanläggningarna. I ett land där mycket fortfarande är mycket primitivt, hade han anlagt en mycket professionell pepparfarm.

Broderns vän berättade att i Kambodja är de väldigt stolta över landets fantastiska peppar och att den kambodjanska pepparn av många anses vara den bästa pepparn i världen. Han var däremot nedstämd över det faktum att det mesta av den Kambodjanska pepparn säljs till grannländerna, även om dessa länder också odlar peppar, helt enkelt för att kambodjansk peppar anses ha en mycket högre kvalitet.

Han förklarade också varför den högkvalitativa kambodjanska pepparn har så hög status. Att detta delvis hade att göra med den mycket speciella bördiga röda jorden som finns i vissa områden i Kambodja, Delvis också av den typ av pepparplantor som används. En annan faktor är att de fortfarande använder traditionella odlingsmetoder och därför inte använder några kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.

KAMBODJAS PEPPARHISTORIA

Peppar har odlats i Kambodja i mer än tusen år. Den som först dokumenterade det var det kinesiska sändebudet Zhou Daguan under sitt besök i Angkor (Siem Reap) år 1296. I boken Zhenla fengtu ji, eller En beskrivning av Kambodja: Ett land och dess folk, skrev han

"Peppar finns lite överallt. Det växer vriden runt trädets stam ".

Angkor regionen, som var centrum i det historiska Khmer-imperiet vid den tiden, var den första sydasiatiska regionen med en stark indisk påverkan. Detta kan förklara att pepparn fann sin väg till Kambodja.

Under en lång tid har peppar odlats i Kambodja. På 1800-talet medförde den franska koloniseringen av Indokina att pepparn blev känd i väst och "pepparfeber" bröt ut i Frankrike. Peppar från Kampot-regionen blev en av de viktigaste kryddorna i fransk mat.

Populariteten var fortsatt hög fram till 1960-talet, när pepparindustrin i Kambodja upphörde under Vietnamkriget och under Pol Pots destruktiva regim. De röda khmererna.

Men odlingen återupptogs på nytt i slutet av 90-talet. Plantagerna räddades av de som överlevt Pol Pots skräckvälde. Premium Peppar från Kambodja har återigen
en stor efterfrågan och har nu blivit erkänd som den bästa pepparn i världen, särskilt efter att Kampotpeppar tilldelades GI-status 2009.

VÅR PEPPAR

I januari 2015 köpte vi våra första 5 hektar i Siem Reap. Vi hade då en idé att försöka finansiera ytterligare 5 hektar, inklusive driften av detta, med hjälp av några vänner i Sverige.

Vi började omedelbart förbereda marken med målet att börja plantera sommaren 2016. I april samma år startade vi sedan steg 2. Tanken var att starta 4 nya projekt på vardera 25 hektar. Detta var fröet till det som skulle bli Best Pepper AB som idag marknadsför KHMER Peppar i Europa.

Best Pepper AB:s systerbolag i Kambodja Best Pepper Trading CO LTD driver för närvarande egna pepparodlingsprojekt i Siem Reap-området i Kambodja. Detta i samarbete med ett 80-tal investerare från hela världen. Vi har fortfarande plats för nya investerare då vi hela tiden växer och hittar även nya marknader för vår KHMER peppar. Vår peppar odlas med traditionella odlingsmetoder, vilket innebär, helt fri från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, på det sätt som Kambodjanerna alltid odlat peppar i Kambodja.

Vår egen peppar har en stark och delikat arom. Smaken kan variera från intensiva kryddiga till mild och söt, med en touch av blommor, eukalyptus och mynta. Vår rödpeppar passar alla typer av rätter och har en lång och djup effekt. Vår KHMER peppar innebär goda nyheter för  alla som vill höja sin matlagning till nivåer som tidigare ej ansågs vara möjliga att nå.

Med våra egna pepparodlingsprojekt, förädlings- och förpackningsanläggningar kombinerat med grönt tänkande kontrollerar vi hela försörjningskedjan från jord till bord. Vi kan därför stolt säga att vi kan leverera den bäst möjliga pepparn till konsumenterna. Vi vill helt enkelt bidra till att god mat kan lagas varhelst den serveras i världen.

VÅRT ANSVAR

Eftersom konsumenter idag gör medvetna val, och då bidrar till att göra världen lite bättre, är det helt i linje med vårt tänk.

Även efter att ha verkat i Kambodja i många år visste vi redan från början, att om  vi skulle starta ett företag i Kambodja så ville ge tillbaka till samhället i de områden vi skulle vara verksamma i.

Vårt mål är att kunna leverera en Premiumpeppar som ger dig som konsument fantastiska smakupplevelser, men samtidigt vill vi även göra rätt för oss i det land vi verkar i. Av den anledningen startade vi Peppercare.

PEPPER CARE
Pepper Care är vår Ideella förening som arbetar med sociala förbättringsprojekt i Kambodja, i de regioner där vi verkar och har våra perpperfarmer.

Genom Pepper Care har vi möjlighet att hjälpa lokalbefolkningen, inklusive våra anställda och deras familjer, med en stabil och positiv social utveckling.

Förutom att se till att våra anställda har goda arbets- och levnadsvillkor, löner och medicinsk hjälp, utvärderar vi också nuvarande behov av skolor, sjukvård, tjänster etc. och utför sedan skräddarsydda åtgärder vid behov. 4% av ditt köp går utan mellanhänder till Pepper Care.

ANSVAR FÖR KLIMATET

Kryddor, inklusive peppar, är en av världens mest frekvent använda råvaror
Frakt utav kryddor från ena sidan av världen till den andra har utan tvekan en klimatpåverkan, så också frakt
av peppar.

Vi har därför ett ansvar, inte bara för den här generationen
utan  även för kommande generationer. Allt vi gör idag påverkar världen våra barn lever i i morgon.

För att försöka minska vår miljöpåverkan har vi gjort ett antal aktiva val. Dessa är följande:

  • Vi skickar all vår peppar i optimerade containrar via i första hand båttransport,
    för att minimera vår klimatpåverkan
  • Väl i Sverige skickar vi vår peppar med miljövänliga transportmedel, även detta för att minska vår klimatpåverkan.
  • Vi ser även till att vår verksamhet i Kambodja kan visas upp som ett föredöme ur miljöhänseende.
  • Till exempel odlar vi bara vår peppar på redan odlade marker och bidrar således inte till avskogning.
  • Vi ser också till att alla spår av vår kambodjanska verksamhet hanteras ansvarsfullt och återvinns
    i möjligaste mån.
sv_SESvenska
en_USEnglish sv_SESvenska